2018. május 12-én a Jézus Szíve jezsuita templomban dr. Erdő Péter bíboros prímás diakónussá szentel.
Részletek: Virrasztás (fb), Meghívó (fb)
dec 23 2008
icon_256.png

Van egy régi álmom: a letölthető hallgatható zsolozsma. 

Liturgia Horarum ((Ima)órák liturgiája). Közismert nevén a Zsolozsma. A Katolikus Egyház hivatalos imádsága. Papoknak (jó része) kötelező, híveknek ajánlott. S egyre többen fedezik fel. (Vagy csupán egyre többeket ismerek meg, akik szeretik.)

Álmom egy olyan honlap ahonnan le lehetne tölteni bármelyik nap bármelyik zsolozsmáját. Ráadásul nem csak a szövegét, hanem mp3-ban is (iPod-ra is). Persze nem úgy, hogy minden héten előre felvennénk minden zsolozsmát. Az őrült munka lenne. (Bár pl. a http://divineoffice.org ilyesmire vállalkozik (angolul).) Én szeretnék egy programot ami mindig legenerálja az adott imaórát az adott helyen és nyelven.

Régi álom. Talán egyszer majd valamikor beteljesül. Most megtettem egy aprócska lépést: összedobtam egy szedett-vedett honlapot a cél érdekében:

 
Majd írok, ha lesz valami komolyabb előrelépés az ügyben.

 

 

64660

3 comments

Default avatar
Anonymous
2008, december 29 - 03:05

Számtalan különböző fordítás van. Van olyan, amelyikre lehet énekelni. Van olyan, amelyikre ugyan lehet énekelni, de csak "magyar" dallammal. A (szerintem szebb) római tónusokhoz más fordítás kell.
A bencéseknek rendkívüli munkával összerakott énekelt zsolozsmájuk van.
Szóval kicsit összeszedetlenül, de az kavarog a fejemben, hogy meg kéne szerezni a legjobbat, ami van.

Default avatar
borazslo
2008, december 29 - 15:46

Fontos, hogy elismert; elismertethető legyen az Egyház részéről.
Nem tudom pontosan, hogy az egyházmegyés papság mennyire térhet el a hivatalos fordítás(ok)tól. (Ebből is van pár, mert az egyhetes Kis zsolozsmásköny, az egykötetes zsolozsmáskönyv és a nagy négykötetes több helyen eltér.) Ráadásul a MALEZI most foglalkozik a némi szöveg frissítésen. (Azt hiszem.)
Január elején megyek hozzájuk egy megbeszélésre.

Abban egyetértek, hogy meg kéne szerezni a legjobbat, ami van. De nem elég megtalálni a legjobbat, rá is kell venni őket, hogy engedjék felvenni.

Default avatar
borazslo
2009, január 22 - 11:45

Az első fontos menet a zsolozsma szövegének generálása.

A MALEZI-val tárgyaltam és támogatnak. (Akár "humán erőforrással" is.) Az vatikán általá is elfogadott iBreviary olasz fejlesztői is ígértek segítséget.

Ma pedig összebarátkoztam a szlovák breviar.sk fejlesztőjével. (Éljen a szlovák-magyar barátság.) Én nem tudok szlovákul. Ő nem tud magyarul. De tudunk angolul ismerjük a php-t, mysql-t. :)

Új hozzászólás beküldése

Plain text

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <b><i><em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.