okt 10 2011

Zselickisfalud - Magyarlukafa = 17,1 km

Mindent elnyelő sártenger. Őrülten tűző napsugár. Betegesen tobzódó szúnyogok. Hol feküdhetünk le pihenni? Merre állhatunk meg pár percre? Hogyan élhetjük túl ezt a napot?

A kivágott bükkfák gerendái jelentették a szigetet a sárban. (Azokon egyensúlyozva próbáltunk szunyókálni.) Koszos pólónkba rejtettük az arcunkat a nap ellen. (Csak a kezünk és a lábunk égett le.) Nyakig befújtuk magunkat szúnyogriasztóval. (Egyszerre csak öt szúnyog pályázott a vérünkre.) Szenvedés a pihenés is.

Ezen a gyönyörű nyári napon, apa a fiával, szőrén megülve a lovat, köszönt nekünk, majd vidáman továbbügetett.

*

Tóbiás nem azon vitatkozott a feleségével, hogy segítsen-e nekünk, hanem hogy hogyan. A faluban nyolcvanan ha laknak. A vendégházak holland tulajdonban vannak. A faluházban száz gyerek táborozott. Egyetlen hely maradt még: a pajta. Felújított öreg pajta. Most falumúzeum, kézműves táborhely, színház. Mikor mire van szükség. A deszkák között átfúj ugyan a szél, de WC, villany, víz van. Alhatunk ott. Ha megfelel.

Mielőtt átmentünk volna a pajtában, megvacsoráztatott minket és elmesélte, hogyan járta be a Felső-Tisza vidékét egy szál csővázas hátizsákkal; élelmet és szállást koldulva.

*

Átjött a szomszéd. Köszöntött minket a falu nevében, hozott takarót, megkínált kávéval, egy falat kenyérrel. Pedig neki sem volt se pénze, se ideje. Éjjeli őr. Védi a zsenge kukoricát a túlszaporodott erdei vadtól.

A polgármesteren kívül talán csak a hollandoknak van stabil jövedelmük. A többiek alkalmi munkákból, segélyekből élnek. Meg a híres Vendel-napi búcsú kézműves vásárából. A faluba máskor nem jár be a busz. Az ABC hetente jön át a szomszédból.

Negyven éve, hogy Budapestről ide költözött egy csapat fiatal művész, fafaragó, egyéniség, hogy felépítsenek valami szépet, jót, igazat.

Szépnek szép, jónak jó, igaznak igaz. Csak szegény.

3510

Új hozzászólás beküldése

Plain text

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <b><i><em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.