„másutt” témában:

Ráhangolódva a Szél sokkal nagyobb erejére – Piarista Vitorlázó Egyesület a Kékszalagon

Az 54. Kékszalagon indult a Jazz nevű sportvitorlás is, fedélzetén a Piarista Vitorlázó Egyesület néhány tagjával, akik különféle közösségekből érkeztek, hogy negyven órára összeköltözve megvalósítsák azt, amit szeretnének közösségeikkel is életre kelteni – egy hajóban vitorláztak cserkészek, regnumiak, a Kalazancius Mozgalom tagjai. Az alábbiakban Elek Lászó SJ írását szerkesztve közöljük.

Félúton

Vannak munkáim, projektjeim, terveim, álmaim, amiknek mintha lenne fele. De ami igazán fontos az ma is egészen elérhető. Ezért próbálok minden nap “egészúton” lenni: úgy élni, hogy a nap önmagában is egész legyen. Nem csupán azzal, hogy ma is letettem valamit az asztalra, inkább azzal, hogy ma is szerettem. Sőt: ma is engedtem magam szeretni. És nem csak Isten által.

Szegénység

Rengeteg féle kábelem, átalakítóm, csatlakozóm van. A legtöbbet csak nagyon ritkán veszem elő, de olyan jó hogy ha éppen szükség van a szolgálatomhoz valamire, akkor számíthatok magamra: lesz megfelelő kábelem.

Kegyelet

Tudom, hogy ez a hó nem az a hó. Tudom, hogy nincs itt: elvitték, elhamvasztották. Tudom, hogy egy lépéssel se vagyok hozzá közelebb itt a hegyen, mint bárhol másutt a világban. Tudom, hogy feltámad. Tudom, hogy az Úrral van együtt. És végre igazán boldog.

Mikor élem meg, hogy csakugyan szeretve vagyok?

Amikor lerogyhatok egy székre a sarokba és nem kell tennem semmit. Csak ülök és vagyok. Mégis akad egy tál meleg leves vagy egy jó habos kávé, egy meleg radiátor vagy egy megcsillanó napsugár, egy őszinte szó vagy csak közös csönd, egy régi történet vagy aktuális vágyak és remények. Megélem hogy szeretve vagyok, amikor nem küzdök egymagamban, hanem engedem hogy legyek, engedem hogy legyünk. Azt hiszem olyan sokan és sokat szeretnek engem, hogy még bőven van mit megélnem. Meg is próbálom.

Ugye lángolt a szívünk?! – Kézikönyv iskolai lelkinapok szervezéséhez

Az iskolai lekinapokról szóló kézikönyvemről a Magyar Kurírra írtam egy ismertetőt, amit itt közzéteszek most:

Szentmise helyett, avagy a vasárnapok családi megszentelése

A covid miatt nem mehettünk misére, ez mégis vezethetett (volna) megújuláshoz például a családon belüli imádság terén. Erről írtam a jezsuita blogon.

Kis lépésekben formáljuk át a világot – Beszélgetés Elek László örökfogadalmas jezsuitával

Szentelésem kapcsán a Trauttwein Éva beszélgetettem velem a Magyar Kurírtól: Elek Lászlót nemrég szentelték pappá, és augusztusban ünnepelte elköteleződését. Kórházban és iskolában dolgozott tanulmányai alatt, több egyházi weboldal fejlesztője. Életútjáról kérdeztük.

Gyakorlati alapelvek kamasz-lelkigyakorlatokhoz a hitstruktúra fejlődésének elmélete alapján

Megjelent az Embetárs folyóiratban szakdolgozatom második felének magyar fordításának rövidített változata:

A Szentlélek szele feszítse ki vitorláidat! – Papszentelés Miskolcon

Ezt nem én írtam. Bár van benne idézet tőlem. Szelenge Judit, aki a cikket írta, idézi Ternyák Csaba érsek atyát, aki engem szentelt, aki idézi a honlapomat, amit most olvasol, ahol bemutatkoztam. Jöjjön hát a szenelésemről szóló beszámoló a Magyar Kurír oldaláról.

A hitstruktúra fejlődésének elmélete és gyakorlati alkalmazhatóságának határai

Megjelent az Embetárs folyóiratban szakdolgozatom első felének magyar fordításának egyszerűsített, de igen-igen elméletire sikerült változata:

Alapelvek kötelező kamasz lelkigyakorlatokhoz

A kurtabérci lelkigyakorlataink igen „sikeresek” voltak és a hit struktúrájának fejlődésének elmélete is komoly alapokon áll. De sajnos egyiket sem könnyű úgy átadni, hogy jól használható legyen más iskolák lelkigyakorlatain is.
Ezért hát még jobban elmélyedtem a hit-struktúra-fejlődés elméletben és újra átgondoltam a kurtabérci lelkinapok részleteit. E két reflexió eredményét pedig összefoglaltam hét alapelvben, ami hasznos lehet gimnáziumi kötelező osztály lelkigyakorlatok során. A hét alapelvet ezekkel a kulcs kifejezésekkel lehet összefoglalni:

Digitális eszközpark

Akár lelkesedünk az internetért, akár a veszélyeit látjuk nagyobbnak, az internet és a digitalitás a mindennapjaink része. És ahogy nemcsak vasárnap a templomban vagyunk keresztények, hanem otthon, a munkában, és még álmunkban is, ugyanúgy nemcsak a kávézóban vagyunk hívők, hanem az internet mindenféle bugyraiban is.

Kérdezz-felelek

A múltkor megkérdeztek arról, hogy itt mit is gondolnak a francia mészárlásról. Én meg válaszoltam. Csak nem pont a kérdésre.

Interjú a szentiras.hu-ról

Interjút készített velem Szilvay Gergely a kereszteny.mandiner.hu számára a szentiras.hu-ról a zsolozsma-t is érintve.

Ajándék Ferenc pápának

Egy jezsuita ötletére ajándékot készítettünk a miskolci diákjainkkal a Szentatya 77. születésnapjára. No, nem csak jó kívánságok voltak benne, hanem sok-sok ádventi jófeltétel is.

Részletek a jezsuita blogon: jezsuita.blog.hu/2013/12/16/ajandek_ferenc_papanak

Rorate reform

A miskolci különleges, azaz igazán hagyományos ádventi hajnali misékről írtam a jezsuita.blog.hu-ra:

Vents Alizés

A Vents Alizés 2012 tavaszi számában megjelent egy fénykép sorozat tőlem is, aminek a bevezetőjeként a következő francia nyelvű bemutatkozás áll:

A nyolcadik Vénusz-átvonulást várva

Höll quondam dictus, cum suspicit astra Viennae       Hell clarum merito nomen adeptus erat.   Sic ex visceribus terrae, noctisque cavernis       In coelos gentem sustulit ille suam.

Vendéglő a Világ Végén

Egy vasárnap esténként kilenctől hallható internetes rádió vendége voltam:

Jezsuitának készül – durva, mi?

Bucsy Leventével egy énekkarban daloltunk egykoron. 2011-ben meg interjút készített velem az MNO (Magyar Nemzet Online) részére. Az eredeti cikket (mno.hu/interju/jezsuitanak-keszul-durva-mi-1034120) bedarálta a történelem, de az archive.org segítségével újra olvasható az egész: