- 3. oldal

Kis lépésekben formáljuk át a világot – Beszélgetés Elek László örökfogadalmas jezsuitával

Szentelésem kapcsán a Trauttwein Éva beszélgetettem velem a Magyar Kurírtól: Elek Lászlót nemrég szentelték pappá, és augusztusban ünnepelte elköteleződését. Kórházban és iskolában dolgozott tanulmányai alatt, több egyházi weboldal fejlesztője. Életútjáról kérdeztük.

Gyakorlati alapelvek kamasz-lelkigyakorlatokhoz a hitstruktúra fejlődésének elmélete alapján

Megjelent az Embetárs folyóiratban szakdolgozatom második felének magyar fordításának rövidített változata:

A Szentlélek szele feszítse ki vitorláidat! – Papszentelés Miskolcon

Ezt nem én írtam. Bár van benne idézet tőlem. Szelenge Judit, aki a cikket írta, idézi Ternyák Csaba érsek atyát, aki engem szentelt, aki idézi a honlapomat, amit most olvasol, ahol bemutatkoztam. Jöjjön hát a szenelésemről szóló beszámoló a Magyar Kurír oldaláról.

Tíz éve

Tíz éve, hogy elhagytam Rómát. Tíz éve, hogy egy kápolnában kimondtam, ami már rég evidens volt. Tíz éve, hogy a végtelen boldogságom mellett megismerkedtem a jezsuita rendem sötét árnyaival is.
Az elmúlt tíz évbe, csak rövid pillanatokra térhettem vissza oda, ahol annyi minden született. Akit a Seminario Romanoban szentelnek az örökké a szeminárium tagja marad: küldik a híreket, hívják az ünnepekre, számon tartják az évfordulóikat. Engem nem szenteltek. Énrám az intézmény nem emlékszik.

Diakónusszentelés

A Jézus Társasága (Jezsuita Rend) Magyarországi Rendtartománya szeretettel hívja Elek László SJ diakónusszentelésére. A szentelést dr. Erdő Péter bíboros, prímás végzi 2018. május 12-én, szombaton a 15 órakor kezdődő szentmisén. Helyszín: Jézus Szíve Templom, 1085 Mária u. 25. Szeretettel hívjuk és várjuk a szentelést követő szeretetvendégségre is!

A hitstruktúra fejlődésének elmélete és gyakorlati alkalmazhatóságának határai

Megjelent az Embetárs folyóiratban szakdolgozatom első felének magyar fordításának egyszerűsített, de igen-igen elméletire sikerült változata:

Alapelvek kötelező kamasz lelkigyakorlatokhoz

A kurtabérci lelkigyakorlataink igen „sikeresek” voltak és a hit struktúrájának fejlődésének elmélete is komoly alapokon áll. De sajnos egyiket sem könnyű úgy átadni, hogy jól használható legyen más iskolák lelkigyakorlatain is.
Ezért hát még jobban elmélyedtem a hit-struktúra-fejlődés elméletben és újra átgondoltam a kurtabérci lelkinapok részleteit. E két reflexió eredményét pedig összefoglaltam hét alapelvben, ami hasznos lehet gimnáziumi kötelező osztály lelkigyakorlatok során. A hét alapelvet ezekkel a kulcs kifejezésekkel lehet összefoglalni:

Sós Hajós

Szkúnerek, klipperek és más szépséges vitorlások állnak indulásra készen. De én csak topogok a mólón: melyikre szállhatok fel? Lennék én vitorlamester (sailing master, nem boatswain) és kapitányom keze alatt elhajóznék Indiáig.

Én és a kortárs festészet

Legyél

Az alábbi hatvan másodperc házifeladat gyanánt készült. De félreérthető életcél videó is lehet.
életjel másutt jezsuita fényképezés hivatás kórház kirándulás emlék imádság zene szentelés szeminárium egyház A Szív magamról jó hír TÚRÁK könyv kerékpár sütés pápa Montserrat zsolozsma táborozás pap munka jezsuita blog fiducia digitális éjjel usa tél sport regnum publikáció nyár karácsony honlap hegyek film eső család Róma Magyar Kurír 2040 öröm álom zarándoklat vakondok szentírás szentségimádás média mormoták mise halál gondolat foci esküvő PSRM BKV BHTCS 2003